20. SAYI – Haberler

WIPO’DAN HABERLER

WIPO’nun Lizbon Sistemi Çerçevesinde İlk Coğrafi İşaret Tescil Edildi

Coğrafi işaretlerin 30’dan fazla ülkede menşe ya da mahreç işareti olarak uluslararası korunmasına yönelik imzalanan ve 26 Şubat 2020 tarihinde yürürlüğe giren WIPO’nun Lizbon Sistemi çerçevesinde tescil edilen ilk coğrafi işaret “Kampot Pepper” oldu. Kamboçya’dan yapılan bu başvurunun kapsamına kahve, çay, peynir, şarap, çanak çömlek ve kumaş gibi ürünler alındı.

 

WIPO Proof

Geçtiğimiz aylarda açılan ve fikri haklara zaman damgası almak konusunda önemli bir araç olan “WIPO PROOF” küresel teknik standartlar belirleyen iki uluslararası kuruluştan “güvenli hizmet sağlayıcısı” sertifikaları aldı.

 

WIPO, 2020 yılı Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu’nu Yayınladı.

WIPO’nun 2020 yılı Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu yayınlandı. 150’den fazla yerel ofisten alınan bilgi çerçevesinde düzenlenen rapora göre, dünya çapında marka ve tasarım başvuruları 2019 yılına göre artış gösterdi. Rapor linkten indirilebilir: https://www.wipo.int/pressroom/en/artic-les/2020/article_0027.html

 

EUIPO’DAN HABERLER

Sanal Toplantı

WIPO Genel Direktörü Daren Tang ve EUIPO İcra Direktörü Christian Archambeau, 2021 yılındaki ortak çalışma programını desteklemek amacıyla sanal ortamda üst düzey toplantı düzenledi.

 

Fikri Mülkiyet Katkı Raporu Hazırlandı

EPO ve EUIPO ortaklığından Fikri Mülkiyet Katkı Raporu hazırlandı. 1 Ocak 2020 tarihli verileri içeren raporda 28 AB üye ülkesindeki fikri mülkiyet haklarının rolü derinlemesine analiz edilmektedir. Rapor aşağıdaki linkten indirilebilir: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/ip-contributi-on

 

EPO’DAN HABERLER

EPO ve EUIPO Ortak Çalışma Yayınladı

Özellikle küçük işletmeler için fikri mülkiyet haklarına sahip olmanın ekonomik faydalarının vurgulandığı; EPO ve EUPO tarafından yayınlanan bu yeni araştırma, en az bir patente, tescilli tasarıma veya ticari markaya sahip şirketlerin çalışan başına ortalama %20 daha yüksek gelir elde ettiğini göstermektedir.

Fikri mülkiyet haklarının Avrupa ekonomisi için önemi hakkında daha fazla bilginin paylaşıldığı; “AB’de Fikri Mülkiyet Hakları ve Firma Performansı” başlıklı bu çalışmada, bir şirketin farklı fikri mülkiyet hakları türlerine sahip olması ile ekonomik performansı arasındaki güçlü ve pozitif ilişkiyi doğrulandığı gösterilmektedir.

 

EPO ve CIPO, PPH (Patent Prosecution Highway) Programını Kalıcı Hale Getiriyor

EPO ve Kanada Fikri Mülkiyet Ofisi (CIPO), iki ofis arasındaki PPH (Patent Prosecution Highway) programının 6 Ocak 2021 tarihinde kalıcı hale geldiğini duyurdu. Ofisler, Ocak 2015’te başlayan pilot programın tamamlanmasının ardından anlaşmayı uzatmayı kabul ettiler. PPH, EPO ve CIPO’ya patent baş- vurusu yapan başvuru sahiplerinin, başvurularının diğer ofislere nispeten daha hızlı işleme alınmasını sağlamaktadır. Ofislerin birbirlerinin işlerinden yararlanmasını sağlayarak patent verme sürecinin verimliliğini ve kalitesini artırılmıştır. Program ve uygunluk koşulları hakkında daha fazla ayrıntı EPO web sitesinde mevcuttur.

 

2019 Yılında IP5 Ofislerinde Patent Tescilleri %5,9 Arttı

Ocak ayının başlarında, IP5 web sitesinde yayınlanan, IP5 İstatistik Raporuna göre, dünyanın en büyük beş IP ofisinde, bir önceki yıla göre, %5,9 artışla 1,6 milyon patent verildi. Rapor; Avrupa Patent Ofisi, Japonya, Kore, Çin ve Amerika patent ofisleri tarafından yayınlanan patent istatistiklerinin yıllık bir derlemesidir. Toplamda 2,7 milyon patent başvurusu yapıldığını, tüm IP5 ofisleri JPO hariç, 2019 yılın- da verilen patent sayısında artış olduğunu bildirmiştir. EPO’da verilen patent sayısı 2018’de 128.000’in altındayken 2019’da yaklaşık 138.000’e yükselmiştir. Dikkat çekici nokta ise, EPO’dan ilk dönüş sürelerinin (araştırma raporunun teslimi ve patentlenebilirliğe ilişkin yazılı görüş) 6,5 aydan 5,5 aya, nihai karara kadarki sürenin ise (inceleme biriminin başvuruyu kabul etme veya reddetme konusundaki nihai kararı) 31.8 aydan 28.1 aya düşmüş olduğudur. Bunun yanı sıra; EPO, 2020 istatistiklerini (Patent Index 2020) Mart 2021’de yayınlayacak.

 

EPO, VICO Tarafından Kanıt Alınmasına İzin Veriyor

15 Aralık 2020’deki toplantıda, İdari Konsey, Avrupa Patent Ofisi (EPO) nezdindeki kanıt vb.lerin video konferans (VICO) ile alınmasına izin vermek için Rule 117 ve 118 EPC’yi değiştirmeye karar vermiştir. Değişiklik 1 Ocak 2021’den itibaren yürürlüğe girerek ve sözlü incelemenin (duruşmanın) VICO aracılığı ile veya EPO’da yapılmasına bakılmaksızın kanıtların bu şekilde alınabileceği anlamına gelmektedir.

 

AIPPI DÜNYA KONGRESİ

AIPPI üyelerinin her sene iple çektiği, AIPPI’ın en yüksek katılımlı etkinliği olan dünya kongresinin (World Congress) 2020 yılında Hangzhou, Çin Halk Cumhuriyeti’nde yapılması planlanıyordu. Planla- ra göre, 2020 yılı Asya’da “Fikri Haklar” yılı olacak ve bu alandaki en büyük etkinliklerden olan INTA yıllık toplantısı ile AIPPI dünya kongresinin her ikisi de Asya’da düzenlenecekti. Ne var ki, pandemi planları değiştirdi ve INTA’nın yıllık toplantısı gibi AIPPI dünya kongresinin de online olarak 5-14 Ekim 2020 tarihleri arasında yapılmasına karar verildi. AIPPI bu kararını Nisan 2020’de üyelerine duyurdu. AIPPI’ın ilk online ve 8 günle en uzun süreye yayılmış dünya kongresi olan 2020 dünya kongresinde, AIPPI katılımın artmasında rol oynayabilecek bir adım atarak dünya kongresini tüm AIPPI üyelerine ücretsiz olarak düzenledi ve AIPPI üyesi olmayan ve önceki dünya kongrelerine katılmayan kişilerin belirli bir ücret karşılığında dünya kongresine katılabileceğini açıkladı2. 2020 dünya kongresine ilişkin detaylı bilgi almak isteyen okurlarımızı Nazlı Korkut ve Önder Erol Ünsal tarafından kaleme alınmış “AIPPI 2020 Dünya Kongresi: Benzersiz Yılın Benzersiz Kongresi” yazımıza bekliyoruz.

 

AIPPI Şubat 2021’de yayınlandığı bildirim ile AIPPI 2021 dünya kongresinin de Ekim 2021’de online olarak yapılacağını duyurdu.

AIPPI 2021 SORU GRUPLARI

2021 soru grupları çalışmalara başladı! Bu sene,

  • Patent soru grubu, “Yapay zeka katkısıyla yaratılan buluşlarda buluş basamağı ve tarifnamenin yeterliliği”,
  • Tasarım soru grubu, “Endüstriyel tasarım ve tekniğin bilinen durumunun rolü”,
  • Marka soru grubu, “Kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı marka başvurularının tescil edilebilirliğini”,
  • Genel soru grubu ise, “Tecavüzden makul düzeyde haberdar olmanın fikri ve sınai haklara tecavüzde hükmedilecek tazminata etkisini”,

Türk Hukuku yönünden inceleyerek harmonizasyon önerilerini sunacaklar. AIPPI 2021 soru gruplarında çalışan üyelerimize başarılar diliyoruz.

 

2024-02-21T15:09:53+03:00 Kategori: Fikri Gündem|Etiket: |