Haberler (25. Sayı)

GÜNDEMDEN HABERLER

TÜRKPATENT’ten Sürelerin Uzatılmasına İlişkin Açıklama

Ülkemizde 06.02.2023 tarihinde yaşanan ve pek çok ili etkileyen deprem sebebiyle TÜRKPATENT tarafından 14.04.2023 tarihinde uzatılan sürelere ve sürelerin uygulama esaslarına ilişkin tablo yayınlanmıştır. İlgili açıklamaya göre; 11.02.2023 tarihli ve 120 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca sınai mülkiyet başvurularına ilişkin belli bölgelerde süreler durdurulmuştur. Kurum tarafından Resmi Bültenlerde ilan edilen başvurularla ilgili itiraz ve görüşlere ilişkin son tarihlere ve duran sürelere ilişkin https://www.turkpatent.gov.tr/duyurular/resmi-bultenlerde-yayimlanan-sinai-mulkiyet-basvurulariyla-ilgili-itiraz-ve-gorus-sureleri adresinde bulunan tablo duyurulmuştur.

AIPPI Türkiye Genel Kurulu Gerçekleşti.

27 Mart 2023 tarihinde AIPPI Türkiye Genel Kurul toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda yeterli katılım sayısı sağlanmış ve Gündem akışına uygun olarak sırasıyla, Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Saymanlık Raporu, Denetleme Kurulu Raporu, Disiplin Kurulu Raporu sunulmuş; Yönetim Kurulu ibra edilmiş, ardından Tüzük ve Yönetmelik değişiklikleri oylamaya sunulmuş ve son olarak da aidat artırımına yönelik teklif oylamaya sunulmuş ve kabul edilmiştir. Ayrıca kapalı oylama ile Dernek Tüzüğü’ne uygun olarak seçimler yapılmış ve seçim sonuçları sonucunda yeni Yönetim ve İdari Kurullar teşkil edilmiştir. Yönetim ve İdari Kurullar’ın güncel hali  https://www.aippiturkiye.org/idari-kurullar/ adresinde yer almaktadır.

 “AIPPI Spring Meeting” ve “AIPPI Trilateral Meeting (IT-FR-ES)” Venedik’te Gerçekleşti

AIPPI tarafından ilk defa Bahar Toplantısı “Spring Meeting” yapılacağı ve bu toplantının üç ulusal grubun düzenlediği üçlü toplantı “Trilateral Meeting” ile art arda getirileceği kısa süre önce duyurulmuştu. Kısa süre önce yapılan duyuruya rağmen, Venedik’teki bu iki günlük etkinlik yüzden fazla AIPPI üyesini bir araya getirmeyi başardı. 30 Mart 2023 tarihinde Bahar Toplantısı ile başlayan etkinlikte, özellikle genç üyelerin de katılımının önemsediği birbirinde değerli workshoplar gerçekleştirildi. “Global landscape of IP, Looking Forward to the Istanbul Congress” başlıklı workshopta da ülkemizden de yer alan katılımcılar ile birlikte İstanbul’da gerçekleşecek dünya kongresi öncesi, kongrede tartışılacak konularla ilgili girizgahlar yapıldı. Etkinliğin ikinci gününde ise İtalya, Fransa, İspanya ulusal gruplarının düzenlediği üçlü toplantıda ise spor/moda/tasarım sektörleri üzerinden farklı oturumlarda fikri ve sınai hakların çeşitli konuları tartışıldı.

“MARQUES Bahar Toplantısı Frankfurt’ta Gerçekleşti”

Yüz elliden fazla fikri sınai haklar alanında çalışanının katıldığı 2023 MARQUES Bahar Toplantısı Mart ayı başında Frankfurt’ta gerçekleşti. Yalnızca Çalışma Komisyonlarına üye olan Dernek üyelerinin katılımına açık olan Bahar Toplantısı’nda MARQUES çatısı altında çalışmakta olan 20 çalışma komisyonunun üyeleri toplanarak yeni dönemde çalışacakları konular ve etkinlikler üzerinde görüşmeler yaptı. İçinde bir atölye çalışmasının da yapıldığı toplantıda EUIPO’daki yenilikler hakkında bilgi edinildi ve istişareler gerçekleştirildi. MARQUES’ın yeni Başkanı Antony Douglass’ın üyelere takdim edildiği toplantıda David Goldring Gönüllü Ödülü’nü alan Peter Wild, Kay Uwe Jonas Memorial konuşmasını, “İnsan Hakları ve Fikri Mülkiyet” konusu üzerine gerçekleştirdi. Konuşmasında, dört husus üzerine duran Wild; temel haklardan biri olan mülkiyet hakkı olarak fikri mülkiyet, fikri hakların korunması ve ifade özgürlüğü dengesi; markalı ürünlerin tedarik zinciriyle bağlantılı insan hakları meseleleri ve bağımsız yargı ve yargı sürecine güven konularını vurguladı. MARQUES’ın bir sonraki Bahar Toplantısı 2024 yılında Amsterdam’da yapılacak.

  1. INTA Yıllık Toplantısı Singapur’da da Gerçekleştirilecektir.

Nisan 2020’de Singapur’a gerçekleştirilmesi planlanan, ancak küresel COVID-19 pandemisi nedeniyle ertelenen INTA yıllık toplantısı bu yıl 16-20 Mayıs tarihlerinde Singapur’da gerçekleştirilecektir.

WIPO’DAN HABERLER

Dünya Fikri Mülkiyet Günü Kutlandı.

2023 yılında teması “Kadın ve Fikri Mülkiyet: İnovasyonu ve yaratıcılığı hızlandırma” olarak belirlenen Dünya Fikri Mülkiyet Günü her yıl olduğu gibi bu yıl da 26 Nisan’da kutlandı. WIPO, temayı şu cümlelerle açıklandı: “2023’te, dünyanın dört bir yanındaki kadın mucitlerin, yaratıcıların ve girişimcilerin “yapabilirim” tutumunu ve çığır açan çalışmalarını kutluyoruz.” Kadınların hayal güçleri, yaratıcılıkları ve çalışmaları sayesinde dünyayı şekillendirmelerine rağmen, kaynak ve desteklere erişmede gözle görülür şekilde zorluklarla karşılaştıkları vurgulandı. Türkiye ve Dünya’da da 26 Nisan pek çok panel ve konuşma ile kutlandı.

WIPO 2022 yılı başvuru istatistiklerini açıklamıştır.

Açıklanan istatistiklere göre; Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) aracılığıyla yapılan uluslararası patent başvuruları, 2022’de %0,3 artarak 278.100 başvuruya, WIPO’nun Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tescili için Lahey Sistemi kapsamındaki uluslararası başvuruların tasarım sayısı %11,2 artarak 25.028’e ve yapılan toplam uluslararası marka başvurusu sayısı yaklaşık 69.000 olmuştur. Ayrıntılı istatistiklere https://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2023/article_0002.html adresinden ulaşılabilir. Ayrıca Türkiye ise GII kapsamında 37. Ülke olmuştur. Ayrıntılı analize https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_2000_2022/tr.pdf ulaşılabilir.

WIPO’nun Kalkınma Gündemi ve Fikri Mülkiyet Komitesi (CDIP) kapsamında çevrimiçi katılımları olan konferanslar düzenlenmektedir.

Konferans, WIPO Genel Merkezi’nde veya çevrimiçi bir platform aracılığıyla tüm katılımcılara açıktır. Konferans içeriğinde, sürdürülebilir tarım için yeniliğin önemine ve fikri mülkiyet araçlarının nasıl destekleyebileceğine ilişkin olarak uluslararası organizasyonların, STK’ların, hükümetlerin, akademi ve özel sektörden konuşmacıları bir araya getirmiştir. 24 Nisan 2023 tarihinde düzenlenen konferans ile ilgili bilgilere https://www.wipo.int/meetings/en/2023/ip-development-conference.html adresinden kayıt olmak mümkündür.

WIPO Madrid Sistemi – 2023 Bahar Webinar Programları Başlamıştır.

Yedi farklı dilde interaktif webinar seminerleri başlamıştır. Seminerlerde eMadrid’in sunduğu tüm çevrimiçi hizmetleri keşfetme imkânı tanınmaktadır. Madrid Sistemi ile uluslararası marka başvurusu yaparken yaygın hatalardan kaçınmak için seminerler takip edilebilir.

EUIPO’DAN HABERLER

Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO), 2018’den 2022’ye kadar olan ana başarılarını vurgulayan bir rapor yayınlamıştır.

Pandeminin, ekonomik belirsizliğin ve jeopolitik gerilimlerin zorluklarına rağmen, EUIPO ve AB Üye Devletleri IP Ofisleri, AB vatandaşları ve işletmeleri için olumlu sonuçlar elde eden daha güçlü bir güç olarak ortaya çıktığı raporda vurgulanmıştır. Ayrıca EUIPO Dünya Marka İncelemesi tarafından 2017, 2018, 2019 ve en son olarak 2021 yılında dünyanın en yenilikçi IP ofisi olarak tanınmıştır. İlgili rapora https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/contentPdfs/about_euipo/the_office/ED-report_Steady-platform-for-IP.pdf adresinden ulaşılabilir.

 

2021 yılında 18,726 adet yeşil AB ticari markası (EUTM) başvurusu yapılmıştır.

Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Araştırma, uzmanlar tarafından “yeşil” olarak tanımlanan 900’den fazla terim listesindeki en az bir terimi içeren tüm EUTM başvurularının mal ve hizmet özelliklerinde yer alan yaklaşık 70 milyon terimi tarayan bir algoritma aracılığıyla bulunan yeşil EUTM’leri temel almaktadır. Konu hakkındaki araştırmaya https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/reports/2023_Green_EUTM_report_update_2022/2023_Green_EUTM_report_2022_update_FullR_en.pdf adresinden ulaşılabilir.

 

2023-11-28T19:03:47+03:00 Kategori: Fikri Gündem|Etiket: |